Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Τα 12 ομορφότερα (και λιγότερο τουριστικά) νησιά της Ελλάδας



Πώς βλέπουν οι ξένοι μερικούς από τους πιο όμορφους -και καλά προστατευμένους μέχρι πρότινος- τόπους των καλοκαιρινών μας διακοπών; Η απάντηση στο άρθρο του οικολογικού ιταλικού σάιτ, GreenMe.

Τα 12 ομορφότερα (και λιγότερο τουριστικά) νησιά της Ελλάδας
Ποια είναι τα πιο όμορφα ελληνικά νησιά; Η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κως είναι ανάμεσα στα πιο γνωστά στους τουρίστες και προορισμός ενός αυξανόμενου αριθμού ταξιδιωτών για τις καλοκαιρινές διακοπές κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Ωστόσο, η Ελλάδα διαθέτει δεκάδες μικρότερα και λιγότερο γνωστά νησιά που σπάνια προτείνονται από τους τουριστικούς πράκτορες, αλλά δεν υστερούν σε τίποτα από άποψη ομορφιάς των τοπίων και της δυνατότητας μιας διαμονής σε απόλυτη χαλάρωση.
Σας προτείνουμε δώδεκα απ' αυτά, ώστε να τα γνωρίζετε σε περίπτωση που επιθυμείτε να οργανώσετε ένα ταξίδι ανακάλυψης μιας Ελλάδας πιο αυθεντικής.
1) Λειψοί
Οι Λειψοί συγκαταλέγονται ανάμεσα στα λιγότερο γνωστά νησιά των Δωδεκανήσων, χαρακτηριστικό που τους επιτρέπει να χαρακτηριστούν ως "ελάχιστα τουριστικός προορισμός". Βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την Πάτμο και οι κάτοικοι τους έχουν βάλει στόχο να τους μετατρέψουν σε έναν εναλλακτικό τουριστικό προορισμό βιώσιμης ανάπτυξης, αντί για προορισμό μαζικού τουρισμού. Η ατμόσφαιρα τους θεωρείται ιδιαιτέρως ρομαντική. Οι Λειψοί είναι ένα νησί κατάλληλο για όποιον προτιμά τα λιγότερο πολυσύχναστα μέρη για μια παρατεταμένη διαμονή, αλλά και για όποιον θέλει να κάνει μια ημερήσια εκδρομή από τα γειτονικά νησιά.
Κρυστάλλινα νερά στους Λειψούς.
Κρυστάλλινα νερά στους Λειψούς.
2) Ανάφη
Η Ανάφη είναι το τελευταίο νησί των Κυκλάδων, ανατολικά της διάσημης Σαντορίνης. Το όνομα της συνδέεται με τον μύθο των Αργοναυτών, ενισχύοντας έτσι με μια θρυλική αίγλη την ιστορία της. Βρίσκεται σε απόσταση δύο ωρών με το πλοίο από τη Σαντορίνη και περιγράφεται ως ένας τόπος με καθαρές, σπινθηροβόλες γραμμές και ως ένα μικρό μυστικό ηρεμίας και απλότητας, χαρακτηριστικά που την κάνουν κατάλληλη για όποιον αναζητά τη γαλήνη.
3) Αντίπαρος (Κυκλάδες)
Η μαγεμένη χώρα της Ανάφης.
Η μαγεμένη χώρα της Ανάφης.
Η Αντίπαρος είναι ένα ελληνικό νησί τοποθετημένο στο εσωτερικό του αρχιπελάγους των Κυκλάδων. Είναι το κατάλληλο μέρος για όποιον θέλει να απομακρυνθεί από το αγριεμένο τουριστικό πλήθος της γειτονικής Πάρου, αγαπημένος προορισμός ιδιαιτέρως εκείνων που θέλουν μια διακριτική νυχτερινή ζωή αλλά και ησυχία. Για όποιους επιθυμούν μια διαμονή σημαντικά ηρεμότερη, η Αντίπαρος είναι η ιδανική εναλλακτική της Πάρου ή και μια ανάπαυλα από αυτήν.
4) Μικρές Κυκλάδες
Ανάμεσα στα λιγότερο τουριστικά ελληνικά νησιά βρίσκουμε τις Μικρές Κυκλάδες, με τα Κουφονήσια, την Ηρακλιά και τη Δονούσα. Είναι προορισμοί όσων επιθυμούν να αποφύγουν τα μέρη που συχνάζουν οι τουρίστες, τα οποία προτείνονται και διαφημίζονται περισσότερο από τα πρακτορεία. Βρίσκονται στο Αιγαίο Πέλαγος, νότια της Νάξου και προσφέρουν μια διαμονή πραγματικής χαλάρωσης.
Μια από τις εντυπωσιακές παραλίες της Αντίπαρου.
Μια από τις εντυπωσιακές παραλίες της Αντίπαρου.
5) Ιθάκη (Νησιά του Ιονίου)
Το νησί της Ιθάκης είναι ιδιαιτέρως γνωστό από τα ομηρικά έπη τα οποία τη συνδέουν με τις θρυλικές περιπέτειες του Οδυσσέα. Όμως, η λογοτεχνική φήμη του δεν ανταποκρίνεται στην τουριστική του απήχηση. Πρόκειται για ένα κυρίως βραχώδες νησί που δεν θέλγει τους νωχελικούς τουρίστες, αλλά που κρύβει αναπάντεχες εκπλήξεις ανάμεσα στις οποίες παραλίες σπάνιας ομορφιάς.
6) Ικαρία
Η Ικαρία είναι ένα ελληνικό νησί που βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος, νοτιοδυτικά της Σάμου. Πρόκειται για ένα επίσης θρυλικό νησί, του οποίου το όνομα συνδέεται με τον μύθο του Ικάρου, ο οποίος συνετρίβη στη θάλασσα ακριβώς μπροστά στο σημείο όπου τον έθαψε μετά το πατέρας του, ο Δαίδαλος. Η Ικαρία περιγράφεται ως αναρχική και "εκτός νυμφώνος" ως τουριστικός προορισμός.
Χαρακτηριστικός όρμος στη Δονούσα.
Χαρακτηριστικός όρμος στη Δονούσα.
7) Φούρνοι
Οι Φούρνοι είναι το όνομα του μεγαλύτερου νησιού στο ομώνυμο αρχιπέλαγος που περιλαμβάνει τα μικρότερα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ανάμεσα στα οποία η Σάμος και η Πάτμος. Οι Φούρνοι είναι ένα από τα λίγα κατοικημένα νησιά του αρχιπελάγους, το οποίο θεωρείται εκτός τουριστικών διαδρομών. Το χωριό και το λιμάνι περιγράφονται σαν "παγωμένα στον χρόνο" κάτι που κάνει τους Φούρνους τον τέλειο προορισμό για μια χαλαρωτική ανάπαυλα λίγων ημερών κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης στα ελληνικά νησιά.
Η άγρια ομορφιά της Ιθάκης.
Η άγρια ομορφιά της Ιθάκης.
8) Αστυπάλαια
Γνωστή και ως Σταμπάλια, είναι αναγνωρίσιμη ως η πεταλούδα του Αιγαίου Πελάγους και αποτελεί μέρος των Δωδεκανήσων. Από πλευράς ιστορίας και πολιτισμού θεωρείται συγγενέστερη στο συγκρότημα των Κυκλάδων. Έχει σχήμα πεταλούδας, που δημιουργείται από δύο χωριστά τμήματα ενωμένα στη μέση από μια κοντή και λεπτή λωρίδα γης. Η γυμνή και άγρια όψη της ίσως αποθαρρύνει τους περισσότερους τουρίστες, αλλά αντιθέτως μπορεί να θεωρηθεί πλεονέκτημα για εκείνους που αγαπούν τα περιπετειώδη ταξίδια και την επαφή με τη φύση.
Κρυστάλλινα νερά στην ατίθαση Ικαρία.
Κρυστάλλινα νερά στην ατίθαση Ικαρία.
9) Διαπόντια Νησιά
Το αρχιπέλαγος των Διαποντίων αποτελείται από 11 μικρά νησιά, από τα οποία μόνο τρία είναι κατοικημένα: οι Οθωνοί, η Ερεικούσσα και το Μαθράκι. Βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την πιο γνωστή και τουριστική Κέρκυρα και αποτελούν μια διέξοδο από τους πολυσύχναστους προορισμούς των ταξιδευτών. Τα Διαπόντια Νησιά συνδέονται με τον μύθο του Οδυσσέα και θεωρούνται μέρος της αυθεντικής Ελλάδας. Με τις σπηλιές, τους όρμους και τα λευκά βράχια τους, αφήνουν άφωνους όσους τα επισκέπτονται.
Ο γαλήνιος όρμος των Φούρνων.
Ο γαλήνιος όρμος των Φούρνων.
10) Αλόννησος
Η Αλόννησος είναι μέρος του συγκροτήματος των Βόρειων Σποράδων. Πρόκειται για ένα ως επί το πλείστον ακατοίκητο νησί. Τα μόνα κατοικημένα μέρη του συγκεντρώνονται στο νότιο τμήμα του. Η πιο όμορφη παραλία του βρίσκεται στην τοποθεσία Ρουσούμ, ενώ το χωριό Βότση, με τα χαρακτηριστικά λευκά σπίτια του σκαρφαλωμένα στους βράχους, θεωρείται ένα από τα πιο ήσυχα μέρη.
11) Φολέγανδρος
Η Φολέγανδρος, είναι ένα πολύ μικρό νησί το οποίο μπορείς να διασχίσεις ακόμα και με τα πόδια. Αποτελεί μέρος του αρχιπελάγους των Κυκλάδων. Θεωρείται από τα μέρη που έχουν αλλοιωθεί λιγότερο για τον μαζικό τουρισμό, αφού δεν διαθέτει αεροδρόμιο και έτσι σνομπάρεται από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Ωστόσο είναι προσβάσιμο μέσω θαλάσσης από τα γειτονικά της νησιά, καθώς και από τη Σαντορίνη και τη Μύκονο.
Το κάστρο της Αστυπάλαιας δεσπόζει στη Χώρα.
Το κάστρο της Αστυπάλαιας δεσπόζει στη Χώρα.
12) Σκόπελος
Όπως και η Φολέγανδρος, η Σκόπελος δεν βρίσκεται ανάμεσα στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, πιθανότατα γιατί ούτε αυτή διαθέτει αεροδρόμιο. Ωστόσο, είναι προσβάσιμη από τη Σκιάθο, ή την παραλιακή πόλη του Βόλου. Πρόκειται για ένα νησί με πλούσιο πράσινο και παραλίες μοναδικής ομορφιάς, οι οποίες εκτιμώνται ανάμεσα στις καλύτερες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου. Είναι μέρος του αρχιπελάγους των Βόρειων Σποράδων.