Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΚΚΕ Προδότης και πράκτορας των Ιταλών ο Σαράφης



Πηγή: “Η φωνή του Ε.Α.Μ”, όργανο της επαρχιακής επιτροπής ΕΑΜ Καρδίτσας, 29 Μαρτίου 1943

“Φως στην καταχθόνια δράση των προδοτών του αγωνιζόμενου λαού Σαράφη, Κωστόπουλου, Σαράντη και Σία”

“…Καταγγέλλουμε στον λαό της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδος τις προδοτικές πράξεις του Συνταγματάρχη Σαράφη και του Ταγματάρχη Κωστόπουλου… Ο Συνταγματάρχης Σαράφης κατείχε άδεια κυκλοφορίας για όλη την Ελλάδα… παρουσιάσθη εις την Καραμπιναρίαν Λαρίσης και Τρικάλων όπου και του έγινε θερμή υποδοχή εκ μέρους των Ιταλών αξιωματικών. Είναι γνωστόν ότι… ούτε και ο τελευταίος έφεδρος αξιωματικός, ανθυπίατρος ή ανθυποφαρμακοποιός επιτυγχάνουν άδεια ταξιδίου παρά ιταλικής αρχής… Η μεγαλόψυχος άδεια του Τζελόζο εχορηγήθη εις τον κ. Σαράφη διότι ο κ. Σαράφης εξυπηρετεί ασφαλώς τα συμφέροντα του κατακτητή.

…Κατά τους παρελθόντες μήνες ο κ. Σαράφης τέσσερις φορές συνελλήφθη υπό των Ιταλών και τέσσερις φορές απελύθη. Είναι γνωστό ότι πλείστοι όσοι Έλληνες αξιωματικοί συνελλήφθησαν και ουδείς γνήσιως πατριώτης εξ αυτών απελύθη αλλά μόνο οι προδότες και καταδότες συναδέλφων τους…

…Αφιχθείς εις Τρίκαλα ο Συνταγματάρχης Σαράφης συνεργάστηκε στενώτατα μετά του λεγεωναρίου Νομάρχου Σαράντη, του προδότου αξιωματικού και δημίου του λαού της Δυτικής Θεσσαλίας.

…Ο Συνταγματάρχης Σαράφης, διευκολυνθείς υπό του Σαράντη, ανήλθεν εις τα όρη και συναντήθη με τον Κωστόπουλο και τους αξιωματικούς του. Και ενώ η συνάντηση αυτή έγινε πασίγνωστος εις τα Τρίκαλα, ο Συνταγματάρχης Σαράφης δεν συνελλήφθη υπό των Ιταλών όταν επέστρεψε στα Τρίκαλα. Παρέμεινεν όσον ήθελε επισήμως εις την πόλη και ανήλθε και πάλι εις την Πίνδο για να τεθεί επικεφαλής όλης της συμμορίας των αντιδραστικών στοιχείων, τύπου Κωστόπουλου, που αντί να χτυπούν τον κατακτητή χτυπούσαν τον υπόδουλο λαό.

…ο Συνταγματάρχης Σαράφης ομολόγησε απροκαλύπτως ότι ήλθε στην Θεσσαλία ως εντολοδόχος του ανισόρροπου στρατηγού Θ. Πάγκαλου, με την έγκριση του Τζελόζο, για να διαλύσει τους αντάρτικους σχηματισμούς του ΕΛΑΣ της Θεσσαλίας ως “κομμουνιστικού”. Προς τον σκοπό τούτον οι Ιταλοί θα έθεταν εις την διάθεση του Πάγκαλου – Σαράφη 3000 Έλληνες χωροφύλακες. Τίμημα της προδοσίας αυτής…”

Σημειώσεις: Ο Κωστόπουλος είχε οργανώσει την αντιστασιακή οργάνωση Ε.Σ.Α.Π (Ελληνικός Στρατός Απελευθερωτικής Προσπάθειας) και είχε καλέσει τον Βενιζελικό Συνταγματάρχη Σαράφη να αναλάβει την ηγεσία της αντιστασιακής προσπάθειας στην Θεσσαλία. Λιγότερο από ένα μήνα προ της δημοσίευσης ο Ε.Σ.Α.Π είχε εξαρθρωθεί από τον Ε.Λ.Α.Σ, τα μέλη του είχαν βασανιστεί και επτά είχαν εκτελεστεί ενώ οι “αντάρτες” του Ε.Λ.Α.Σ τους έσερναν αλυσοδεμένους από χωριό σε χωριό παρουσιάζοντας τους ως “προδότες”. Αυτό που η “εφημερίδα” του Ε.Α.Μ δεν γνώριζε είναι ότι λίγες μέρες προ της δημοσίευσης ο Σαράφης είχε απελευθερωθεί αφού αποδέχθηκε να αναλάβει την στρατιωτική ηγεσία του Ε.Λ.Α.Σ!