Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

17 Νοέμβρη, Λαλιώτης, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και CIA « ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Με αφορμή ένα ενδιαφέρον άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου για την υπόθεση «Τρομοκρατία» στην μεταπολιτευτική Ελλάδα
Με βάση μία σειρά απορρήτων εγγράφων από την εν Ελλάδι πρεσβεία των H.Π.Α. προς το State Department, ο δημοσιογράφος Μ. Ιγνατίου συνέταξε ένα ενδιαφέρον άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό «Έθνος». Σύμφωνα με την CIA και τους αμερικανικούς διπλωματικούς κύκλους λοιπόν, πίσω από την 17 Νοέμβρη κρυβόταν το βαθύ ΠΑ.ΣΟ.Κ. με πρωταγωνιστές τον Κώστα Λαλιώτη και τον Σήφη Βαληράκη, οι οποίοι είχαν άμεση συνεργασία με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Όλα ξεκινούν εν έτει 1975 με την δολοφονία του επικεφαλής της CIA στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς και δείχνουν να τελειώνουν το 2002 με την αμφισβητούμενη εξάρθρωση της 17Ν. Σε όλο αυτό το διάστημα των 27 ετών άπειρες αναφορές και εκθέσεις συντάχτηκαν από αμερικανούς πράκτορες και πρέσβεις, ελάχιστες εκ των οποίων βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Εξάλλου, αυτό που έλεγαν τότε εμπιστευτικά οι Αμερικανοί και δημοσιεύει τώρα το «Έθνος», το συζητούσαν μέχρι και οι πέτρες στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.
Οφείλουμε να σταθούμε σε μερικά σημεία του – πράγματι ενδιαφέροντος – κειμένου και να σχολιάσουμε τα γεγονότα με αφορμή τρεις διαφορετικές υποθέσεις με κοινό παρονομαστή. 1ον) την περίπτωση Γουέλς, 2ον) την περίπτωση Τσουτσουβή και 3ον) την περίπτωση Στήβεν Λάλας. Πρόσωπα-κλειδιά για την ερμηνεία της ιστορίας ο ελληνοαμερικανός υψηλόβαθμος πράκτορας της CIA Γκας Αβρακώτος και φυσικά το δίδυμο Παπανδρέου-Μητσοτάκη.
Η δολοφονία Γουέλς ήταν αδιαμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό χτύπημα της 17Ν και παράλληλα ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Ιγνατίου αναφέρει πως σύμφωνα με αμερικανό διπλωμάτη που διατηρεί την ανωνυμία του, η CIA είχε «κλειδώσει» τον Ι.Σ. (εννοεί προφανώς τον Γιάννη Σερίφη…) και τον θεωρούσε de facto ως έναν από τους εκτελεστές του Γουέλς. Επόμενη κίνηση λοιπόν ήταν η «απαγωγή» του. Συγκεκριμένο σχέδιο απαγωγής του Σερίφη κατέστρωσε και πρότεινε στην αμερικανική κυβέρνηση ο Γκας Αβρακώτος. Με τον όρο απαγωγή οι αμερικανοί εννοούσαν πιθανώς την δολοφονία του Ι.Σ., ο όρος όμως συνηθίζεται σε επίσημα έγγραφα που διακινούνται διά της διπλωματικής οδού. Το σχέδιο αυτό απερρίφθη εν τέλει από ανώτατα κλιμάκια. Οι Η.Π.Α. δηλαδή επέδειξαν μία ανεξήγητη χαλαρότητα, παρ’ ότι είχε χτυπηθεί ένας πολύ υψηλά ιστάμενος «δικός τους άνθρωπος».
Μιας και αναφερθήκαμε στον Γκας Αβρακώτος αξίζει να υπενθυμίσουμε ένα περιστατικό στο οποίο πρωταγωνιστούσε το ίδιο πρόσωπο, 8 χρόνια πριν την δολοφονία Γουέλς, το 1967, αμέσως μετά την επιβολή του στρατιωτικού καθεστώτος. Ο Αβρακώτος είχε παίξει τότε τον ρόλο του «συνδέσμου» μεταξύ CIA και Συνταγματαρχών (θεωρείται πλέον δεδομένο πως οι αμερικανοί πιάστηκαν στον ύπνο κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος). Στην πρώτη συνάντησή του με τον Παπαδόπουλο λοιπόν, ανέφερε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαμηνύει την επιθυμία της να μην πειραχτεί ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πρόσθεσε μάλιστα επί λέξει πως αυτά είναι λόγια του προέδρου του, αν όμως ο Παπαδόπουλος ήθελε την προσωπική του άποψη, τότε θα έπρεπε να τελειώνει μια και καλή με όλες αυτές τις λέρες. Δυστυχώς τα λόγια αυτά δεν εισακούστηκαν… Το επιμύθιο της ιστορίας είναι πως οι Η.Π.Α. διεφύλαξαν ως κόρη οφθαλμού την ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου, που μετέπειτα θα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ελληνικά πράγματα προβάλλοντας ένα άκρως «αντιαμερικανικό» προφίλ προς τους αδαείς. Λίγα χρόνια αργότερα, η CIA θα συνέδεε το επίσημο ΠΑΣΟΚ με την τρομοκρατία, με πρόσωπο-κλειδί τον Χρήστο Τσουτσουβή. Αναφέρει σχετικά ο Ιγνατίου στο «Έθνος»:
«Σε ένα από τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ της 20ης Μαΐου 1985, ο πρέσβης Μοντίγκλ Στερνς συνδέει τους Λαλιώτη και Βαλυράκη με τον Χρήστο Τσουτσουβή, που δολοφονήθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς στου Γκύζη. Τα ΜΜΕ υποστήριξαν ότι ο Τσουτσουβής συμμετείχε ενεργώς στην προεκλογική εκστρατεία για το ΠΑΣΟΚ το 1981 και ότι εκείνη την εποχή ήταν ενεργό μέλος της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στο χωριό του. Επιπλέον ο αντιπολιτευόμενος Τύπος διαβεβαίωσε ότι ο Τσουτσουβής ήταν μέλος του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ, ο πρόδρομος του ΠΑΣΟΚ) στις αρχές της δεκαετίας του ΄70.

Αναλύοντας σενάρια υποστήριξαν ότι είχε σχέσεις με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου του υφυπουργού Νέας Γενιάς Κώστα Λαλιώτη και του πρώην υφυπουργού Επικοινωνιών Ιωσήφ Βαλυράκη – ο τελευταίος ήταν επικεφαλής του παραρτήματος του ΠΑΚ στη Σουηδία. Οι ίδιες εφημερίδες κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι συγκάλυπτε τα αποτελέσματα της έρευνας επειδή ο Τσουτσουβής είχε δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος ανέφερε ότι δεν ήταν ο Τσουτσουβής μέλος της εκλογικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στον Άγιο Βασίλειο το 1981, αλλά ο ξάδερφός του με τον οποίο έχουν το ίδιο ονοματεπώνυμο…
Ο Τσουτσουβής ήταν ”εκτελεστής” για την ”Αντικρατική Πάλη” που ήταν μία από τις διάφορες οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, αλλά ελέγχονταν από το εξωτερικό. Ο Τσουτσουβής είχε λάβει ειδική εκπαίδευση στο εξωτερικό ως ”μαχητής πόλεων”. Επιπλέον τα δακτυλικά αποτυπώματα του Τσουτσουβή συνδέθηκαν και με διάφορες άλλες εγκληματικές δραστηριότητες και τον ενέπλεξαν στη δολοφονία του Θεοφανόπουλου.
Πρώην πράκτορας της CIA που υπηρέτησε στην Ελλάδα ομολόγησε στο «Έθνος» ότι συμμετείχε στις διαδικασίες τοποθέτησης κοριών σε χώρους όπου διέμεναν και εργάζονταν ο Κώστας Λαλιώτης και άλλα επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούσαν στενά τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και οργάνωσαν ειδική επιχείρηση για να τον προκαλέσουν και να τον εξαναγκάσουν «να κάνει το μοιραίο λάθος». Στην επιχείρηση συμμετείχε η ελληνική αστυνομία, ενώ σε κάποια φάση της έλαβε μέρος και ένα ελληνικό μέσο ενημέρωσης».
Φυσικά υπάρχει και η άλλη άποψη που θέλει τμήμα αυτής της πρακτορολογίας να πηγάζει από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα από «άκρως απόρρητες πληροφορίες» που διοχέτευε ο ίδιος ο Κων/νος Μητσοτάκης στην CIA με σκοπό να πλήξει την τότε κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι πως η πολυδιαφημισμένη «εξάρθρωση» της 17Ν το 2002 αφορούσε μόνο ένα τμήμα της οργάνωσης και δεν άγγιξε τους ιθύνοντες νόες της. Φυσικά, οι υπόγειες διαδρομές Μητσοτάκη-CIA δεν αναιρούνται, με τρανό παράδειγμα την υπόθεση του Νο1 Έλληνα κατασκόπου και μεγάλου πατριώτη Σταύρου Λάλα, που ο Μητσοτάκης έδωσε στεγνά στους αμερικανούς και αυτοί φυσικά τον απήγαγαν με συνοπτικές διαδικασίες (σε αντίθεση με τον Ι.Σ. που προστατεύθηκε) και τον οδήγησαν σε αμερικανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας για μία και πλέον δεκαετία.
Ο Σταύρος Λάλας, που σήμερα ζει ελεύθερος με την οικογένειά του στην Ελλάδα, σίγουρα ξέρει πολλά – προφανώς και για την υπόθεση 17Ν – προτιμά όμως την σιωπή. Αν κάποια στιγμή μιλούσε, σίγουρα κάποιοι από τους πολιτικούς αστέρες των τελευταίων δεκαετιών θα έχαναν τον ύπνο τους και όχι μόνο…
Ηλίας Κασιδιάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: