Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Απαξίωσις των βουλευτών από Δρούτσα


Προκλητική απαξίωση των βουλευτών από Δρούτσα

Είναι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Διορίστηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου (με τη μέθοδο της κοπτάτσιας που έλεγαν παλιά και στα αριστερά κόμματα). Ανήκει στον πολύ στενό κύκλο -όχι των χαμένων ποιητών- αλλά των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, αυτών που συνεδρίασαν μαζί του την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο και στη διπλανή παράλληλη σύσκεψη άλλων υπουργών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφώνησε «εγώ θα πάω να σφουγγαρίσω τα πατώματα».

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μοιάζει «ξένος» με την πολιτική, όπως αρκετοί άλλοι υπουργοί – φίλοι του Γιώργου. Προκαλεί συχνά αντιδράσεις εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ, ενώ μεγάλο θέμα είχε προκύψει για την ακαδημαϊκή του καριέρα, καθώς στο βιογραφικό του αναφέρει μεν ότι «μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, άρχισε, το 1994, την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως βοηθός καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Ερευνητικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης («Forschungsinstitut für Europafragen der Wirtschaftsuniversität Wien»), το Πανεπιστήμιο της Βιέννης δε, τον εμφανίζει ως απόφοιτο, χωρίς ιδιότητα καθηγητή και χωρίς διδακτορικό!

Έτσι λοιπόν, ο πολυπράγμων υπουργός, - ο οποίος έχει οδηγήσει στα όρια της εξέγερσης το διπλωματικό σώμα – προκάλεσε την οργή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κορυφαίων υπουργών που επιδιώκουν να χτυπήσουν το «περιβάλλον Παπανδρέου» με δήλωσή του ότι οι βουλευτές στη χώρα μας αποτελούν καθεστώς.

«Για εμένα προσωπικά, ένα από τα πιο σημαντικά είναι να αλλάξει και αυτή η εικόνα του πολιτικού, του βουλευτή αν θέλετε, ως καθεστώτος» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στη ΝΕΤ το πρωί της Κυριακής ο κ. Δρούτσας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, με τον κίνδυνο, όπως είπε, να παρεξηγηθεί αφού είναι εξωκοινοβουλευτικός, ανέφερε ορισμένα μέτρα για να αλλάξει αυτή η εικόνα.

• Έπειτα από δύο θητείες να υπάρχει ένα διάλειμμα και να μπορείς μετά το διάλειμμα αυτό, να επανεκλεγείς.

• Αν είσαι μέλος της κυβέρνησης να αποποιείσαι του βουλευτικού σου αξιώματος και αν τεθείς εκτός κυβέρνησης να ξαναπαίρνεις τη βουλευτική σου θέση.

• Να μην κόβεται η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης Σοφίας κάθε φορά που ένα αυτοκίνητο μπαίνει ή βγαίνει από τη Βουλή.

• Να μην έχει ο βουλευτής αυτοκίνητο και να υπάρξει ενιαίο μισθολόγιο και για τους βουλευτές.


Οι δηλώσεις του κ. Δρούτσα αποτελούν αφορμή για τις αντιδράσεις των βουλευτών, από τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών είναι εξωκοινοβουλευτικός.

Οι δε βουλευτές είναι ήδη στα... κάγκελα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής Μεσσηνία, Οδυσσέας Βουδούρης απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας γιατί ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας τόλμησε να ταχθεί δημοσίως υπέρ της μείωσης των βουλευτών από 300 σε 200.

Στο πρόσωπο του κ. Δρούτσα πάντως στοχοποιείται η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να κυβερνά το ΠΑΣΟΚ με μικρή ομάδα υπουργών, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που αμφισβητείται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πρωθυπουργός έχει δραστηριοποιήσει ομάδα υπουργών στην οποία συμμετέχουν οι κύριοι. Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Δρούτσας, Δημήτρης Ρέππας, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Παμπούκης και στενοί του συνεργάτες, με τους οποίους λαμβάνει τις δύσκολες αποφάσεις.

Σήμερα πάλι, ο κ.Δρούτσας μιλώντας στο MEGA είπε «Ηρθε η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης για όλους», αναφερόμενος στο σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, τα ΜΜΕ και την κοινωνία.

Δέχθηκε ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση και καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο και ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός λειτουργεί με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, επιτρέποντας την ανάπτυξη διαφορετικών απόψεων, αλλά από τη στιγμή που λαμβάνονται οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι δεσμευτικές για όλους.

Ερωτηθείς για τη φωτογραφία-μοντάζ που δημοσιεύτηκε σε εξώφυλλο ολλανδικής εφημερίδας και δείχνει μια τουρκική σημαία πάνω σε εκκλησάκι της Σαντορίνης, ο κ. Δρούτσας τη χαρακτήρισε «φωτογραφία αίσχους» και τόνισε ότι έγιναν τα αναγκαία διαβήματα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ολλανδία δεν πρέπει να ξεχνάει τη συνδρομή της Ελλάδας στον απεγκλωβισμό πολιτών της, πρόσφατα, από τη Λιβύη.

Απαντώντας για το αρνητικό κλίμα που έχει φουντώσει τις τελευταίες ημέρες ως προς την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είπε ότι δεν πρέπει να επιδιδόμαστε σε σχόλια επί σχολίων, αλλά να επικεντρωθούμε σ' αυτό που πρέπει να κάνουμε και διαβεβαίωσε ότι τίποτα δεν μένει αναπάντητο.

Ειδικά, ερωτηθείς για την «πέμπτη δόση», είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και η δόση είναι διασφαλισμένη.

Πηγή: Newpost.gr, Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: