Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Εβραικη η καταγωγη του λενιν


Το Κρατικό Μουσείο Ιστορίας της Μόσχας δημοσίευσε έγγραφα που αποδεικνύουν την εβραϊκή καταγωγή του Λένιν



Απο τον  - Associated Press

Μόσχα – Για πρώτη φορά, οι απλοί Ρώσοι πολίτες μπορούν να δούν στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις φήμες οτι ο Vladimir Lenin είχε εβραϊκή καταγωγή.
Σε μια χώρα που ο αντισημιτισμός υπήρχε σε μεγάλες περιόδους, μια τέτοια καταγωγή θα αποτελούσε κηλίδα, ειδικά όταν επρόκειτο για τον ιδρυτή της Σοβιετικής Ενωσης ο οποίος είναι παραμένει σεβαστός για πολλούς μεγάλους σε ηλικία Ρώσους.
Επισκέπτης κοιτάζει φωτογραφία του Λένιν στο Μουσείο Μόσχας - Για πρώτη φορά υπάρχουν επίσημα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εβραϊκή καταγωγή του Λένιν

Ανάμεσα σε δεκάδες έγγραφα που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα σε κοινή θέα στο Κρατικό Μουσείο Ιστορίας της Μόσχας βρίσκεται ένα γράμμα της μεγάλης αδελφής του Λένιν, της Αννας Ουλιάνοβας, το οποίο λέει οτι ο παππούς τους απο την μεριά της μητέρας τους ήταν ένας Εβραίος απο την Ουκρανία που άλλαξε θρήσκευμα και έγινε Χριστιανός για να γλιτώσει τους διωγμούς των Εβραίων και να αποκτήση πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.

«Κατάγεται απο μια πτωχή εβραϊκή οικογένεια και ήταν, σύμφωνα με το πιστοποιητικό βάπτισής του, ο υϊός του Moses Blank, ενός ντόπιου απο την πόλη Zhitomir της Ουκρανίας,» έγραψε ηUlyanova το 1932 σε ένα γράμμα της στον Ιωσήφ Στάλιν, που ανέλαβε την διοίκηση μετά το θάνατο του Λένιν το 1924.

«Ο Vladimir Ilych είχε πάντοτε τους Εβραίους σε μεγάλη εκτίμηση,» γράφει. «Λυπάμαι πολύ που τα στοιχεία της καταγωγής μας- που υποπτευόμουν νωρίτερα – δεν αποκαλύφθηκαν κατα την διάρκεια της ζωής του.»(Σ.Α: Βεβαίως και υπήρχε λόγος που δεν αποκαλύφθηκε η εβραϊκή καταγωγή του Λένιν όταν αυτός ζούσε, γιατί οι περισσότεροι Ρώσοι γνώριζαν οτι η ηγεσία των Μπολσεβίκων ήταν όλοι Εβραίοι και κάτι τέτοιο θα ξεσήκωνε τον Ρωσικό λαό εναντίον των Μπολσεβίκων που πήραν την εξουσία με την βία).

Κάτω απο την Τσαρική διοίκηση, οι περισσότεροι Εβραίοι επιτρέποταν να διαμένουν μόνιμα σε μια περιορισμένη περιοχή που έγινε γνωστή ώς 
Pale of Settlement και περιελάμβανε μεγάλο μέρος της σημερινής Λιθουανίας, Λευκορωσίας, Πολωνίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας και περιοχές της Δυτικής Ρωσίας.
Πολλοί Εβραίοι συντάχθηκαν με τους(Σ.Α:Συμπατριώτες τους) Μπολσεβίκους για να πολεμήσουν τον αντισημιτισμό της Τσαρικής Ρωσίας και πολλοί αποτέλεσαν την νέα διοίκηση του Κομμουνιστικού Κόμματος μετά την επανάσταση του 1917.

Ο προεξέχων ανάμεσά τους ήταν ο Leon Trotsky, του οποίου το πραγματικό όνομα ήτανBronstein.

Αλλά ο Λένιν, που γεννήθηκε ως Vladimir Ilych Ulyanov το 1870, αυτοχαρακτηριζόνταν μόνο ως Ρώσος.


Μια σύντομη περίοδος προβολής της εβραϊκής κουλτούρας που ξεκίνησε απο τον Λένιν στις αρχές της δεκαετίας του 1930 τελείωσε όταν ανέλαβε ο Στάλιν και έδιαξε τους Εβραίους απο το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Η Ylyanova ζήτησε απο τον Στάλιν να κάνει γνωστή την εβραϊκή καταγωγή του Λένιν για να αντιμετωπίσει την άνοδο του αντισημιτισμού. «Ακούω οτι τα τελευταία χρόνια ο αντισημιτισμός μεγαλώνει ξανά ακόμη και ανάμεσα στους Κομμουνιστές,» γράφει. «Θα ήταν λάθος να αποκρυβεί το γεγονός της εβραϊκής καταγωγής του Λένιν απο τις μάζες.»

Ο Στάλιν αγνόησε το αίτημά της και διέταξε πλήρη σιγή για το γράμμα της, σύμφωνα με την έφορο αρχαιοτήτων, Tatyana Koloskova
Η επίσημη βιογραφία του Λένιν, που γράφτηκε απο την ανηψιά του Λένιν Olga Ulyanova, αναφέρει οτι η οικογένειά του είχε μόνο Ρωσικές, Γερμανικές και Σουηδικές ρίζες.

Το γράμμα της αδελφής του Λένιν έγινε διαθέσιμο στους Ρώσους ιστορικούς στις αρχές του 1990, αλλά η αυθεντικότητά του αμφισβητούνταν.
Επιλέχθηκε να μπεί στην έκθεση απο την Koloskova, που ως διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Ιστορίας στον κλάδο του Λένιν είναι απο τους πιο επιτακτικούς μελετητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: